Solarni sistemi postajajo prepoznaven način izkoriščanja sončne energije. Globalno segrevanje, naravne katastrofe, onesnaženost ter izčrpanost fosilnih goriv so vzroki za iskanje alternativnih virov energije. Energija sončnega sevanja, ki pade na zemljo pa je veliko večja kot znaša človeška poraba. Tako se moramo samo še naučiti kako jo izkoristiti. Najbolj neposredno in najbolj čisto izkoriščanje sončne energije predstavljajo sprejemniki sončne energije, ki jih lahko uporabljamo za segrevanje sanitarne vode, bazenov in ogrevanje prostorov.


Primernost lokacije za sončne kolektorje
Prvi pogoj za učinkovito izkoriščanje sončne energije z sprejemniki je primerna lega stavbe (oz. strehe). Idealna usmerjenost sprejemnikov je proti jugu, medtem ko je sprejemljiva tudi proti jugozahodu ter zahodu.

Sprejemnike lahko namestimo na različna mesta:


- strehe
- balkoni
- fasade

Vsaka lokacija pa ima svoje zahteve katere moramo upoštevati ko se odločamo za vrsto sprejemnikov.


Vrste sončnih sprejemnikov:


Poznamo več vrst sprejemnikov sončne energije. Razlikujejo se tako po kvaliteti kot učinkovitosti.
•    Nezastekljeni sprejemniki so osnova in se ponavadi uporabljajo izključno za poletno ogrevanje bazenov.


•    Zastekljeni sprejemniki z klasičnim absorberjem črne barve. Te sprejemnike zasledimo predvsem v samogradnjah.


•    Zastekljeni ravni sprejemniki z selektivnim absorberjem. Njihova učinkovitost je odvisna od učinkovitosti sprejemnika ter kvalitete    zatesnitve ter izoliranosti katera nam prinaša majhne toplotne izgube. Lahko se pritrdijo na konstrukcijo ali vgradijo v streho.


•    Vakumski sprejemniki z direktnim pretokom. Prednost vakumski sprejemnikov je predvsem v njihovem delovanju ne glede na zunanjo temperaturo, saj so njihove izgube zelo majhne. Zaščiteni so s steklenimi cevmi iz katerih je iztisnjen zrak. Odlikuje jih zanesljivost, majne toplotne izgube ter ekonomična cena.


•    Vakumski sprejemniki po sistemu heatpipe. Odlikuje jih izredno visoka učinkovitost.